
Konkurs filmowy organizowany przez Narodowy Instytut Dziedzictwa.
W tym roku bierzemy na warsztat bez wątpienia najsmaczniejszy element dziedzictwa – kulinaria. Proponujemy zapoznać się z obiektami zabytkowymi, które na co dzień pełniły bądź wciąż pełnią funkcję zakładów mleczarskich, przetwórstwa owocowo-warzywnego czy piekarni. Obecnie w zabytkach często zlokalizowane są cukiernie, sklepy z żywnością oraz lokale gastronomiczne. Warto poznać ich historię, ludzi, którzy tworzyli te miejsca oraz architekturę, która wpisała się w krajobraz kulturowy miejscowości. Tegoroczna odsłona konkursu ukierunkowana jest również na tradycyjne smaki znane z rodzinnych spotkań, świąteczne specjały oraz kuchnię naszych babć i dziadków. Chcemy zachęcić do poszukiwania oryginalnych historii, kulinarnych przepisów obecnych na kartach starych książek kucharskich, receptur zapisanych w pamiętnikach i rodzinnych dokumentach.
Do udziału w konkursie można zgłosić się w ramach jednej z trzech grup:
- GRUPA I – osoby pomiędzy 13 a 18 rokiem życia.
- GRUPA II – osoby powyżej 18 roku życia (amatorsko zajmujące się tworzeniem filmów).
- GRUPA III – osoby powyżej 18 roku życia (profesjonalnie zajmujące się tworzeniem filmów).
Maksymalny czas trwania filmu dokumentalnego/reportażu łącznie z napisami – 5 minut.
Strona konkursowa: https://edu.nid.pl/wydarzenia/zabytkomania-przepis-na-dziedzictwo
Nagrody
GRUPA I:
I, II, III miejsce: sprzęt multimedialny
GRUPA II:
I miejsce: 8 000 PLN
II miejsce: 5 000 PLN
III miejsce: 2 000 PLN
GRUPA III:
I miejsce: 12 000 PLN
II miejsce: 9 000 PLN
III miejsce: 4 000 PLN